Wyprawa PHZ na Baturę zakończyła działalność

W niedzielę 1 marca kierownik wyprawy programu Polski Himalaizm Zimowy na Baturę Sar podjął decyzję o zakończeniu działalności górskiej.

Przez ostatnie trzy dni w Bazie spadł prawie metr śniegu. Prognozy wskazują na to, że w ciągu najbliższych dni ten opad będzie się zwiększał. Oznacza to, że droga do Obozów jest ponownie zasypana, a liny poręczowe są pod śniegiem. „Z Bazy zaobserwowaliśmy ogromną lawinę, która przeszła przez poręczówki znajdujące się na drodze do Obozu II. Nieustanny opad śniegu uniemożliwia nam działanie i zwiększył zagrożenie lawinowe. Dlatego ze względów bezpieczeństwa w tym tygodniu musieliśmy wstrzymać akcję górską” – mówi kierownik wyprawy, Piotr Tomala. „Prognozy wskazują na to, że ten stan utrzyma się przez najbliższe dni, nie dając nam nawet matematycznych szans na zdobycie szczytu w sezonie zimowym. W związku z tym jedyną racjonalną decyzją jest zakończenie wyprawy” – podsumowuje.

W ciągu najbliższych dni do Bazy pod Baturą powinno dotrzeć około 40 tragarzy. Razem z uczestnikami wyprawy sformują karawanę, która wyruszy w dół lodowca. Następnym etapem będzie przejazd do Islamabadu. Wspinacze wylądują w Polsce we wtorek 10 marca.

Ekspedycja programu Polski Himalaizm Zimowy na Baturę Sar jest elementem przygotowań do zimowej wyprawy na K2. Wspinacze wyruszyli do Pakistanu 13 stycznia. Akcję górską rozpoczęli 29 stycznia. W ostatnim tygodniu lutego udało się założyć Obóz III i osiągnąć 6600 metrów.

Lawina zaobserwowana z BC
Oswald Rodrigo Pereira
Lawina zaobserwowana z BC
Powrót do BC
Wojciech Flaczyńśki
Powrót do BC
Batura z C1
Oswald Rodrigo Pereira
Batura z C1
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się wiecej Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika) m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Akceptuję