Unifikacyjna wyprawa PHZ na K2

Celem wyprawy był drugi szczyt świata K2 8611 m n.p.m. Wyprawa wspinała się Żebrem Abruzzi - drogą pierwszych zdobywców. Najtrudniejszą spośród standardowych dróg na ośmiotysięczniki (szczególnie trudną podczas zejścia).

Tytuł zastępczy

Droga i cel

Celem wyprawy jest drugi szczyt świata K2 o wysokości 8611 m n.p.m. Wyprawa będzie się wspinać drogą pierwszych zdobywców Żebrem Abruzzi. Baza jest położona na lodowcu Godwin Austin na wysokości 5300 m. Stąd droga prowadzi dalej lodowcem podstawy południowej ściany w kierunku podstawy południowo-wschodniego filara (Żebro Abruzzi) gdzie jest miejsce obozu I na wys. ok 6100 m. Dalej droga pnie się w górę poprzez trudny technicznie komin House’a do obozu II 6700 m 

i poprzez Czarną Piramidę do obozu III 7300 m. Obóz IV rozbija się na tzw. "Ramieniu" skąd następuje ostateczny atak na szczyt. Na tym odcinku trudności techniczne rosną w "Szyjce Butelki" – stromym kuluarze ograniczonym od prawej ogromnym serakiem, będącym źródłem niebezpieczeństw obiektywnych (obrywy). Droga Abruzzi to najtrudniejsza spośród standardowych dróg na ośmiotysięczniki – szczególnie trudna podczas zejścia.

Mapa

Kliknij w mapę by zobaczyć więcej

Uczestnicy

Jerzy Natkański

Jerzy Natkański

Jarosław Botor

Jarosław Botor

Marek Chmielarski

Marek Chmielarski

Paweł Michalski

Paweł Michalski

Piotr Tomala

Piotr Tomala

Piotr Tomala

Zdobywanie szczytów jest ważne, ale najważniejszy jest człowiek.

Ludzie, którzy tworzą PHZ zdobyli wiele nagród nie tylko za osiągnięcia we wspinaniu, ale również za wspaniałą ludzką postawę, empatię i chęć niesienia pomocy.

Zobacz więcej
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się wiecej Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe przechowywane przez przeglądarkę internetową na urządzeniu użytkownika) m.in. do analizy statystycznej ruchu, dopasowania wyglądu i treści strony do indywidualnych potrzeb użytkownika. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zmień ustawienia swojej przeglądarki. Akceptuję